Har du någonsin behövt uppsöka en kiropraktor? Om svaret på frågan är ja så vet du säkert vad en kiropraktisk behandling innebär. Om du inte behövt uppsöka en kiropraktor tidigare så är det bara att gratulera för då innebär det förmodligen att du varit fri från nerv-, muskel-, och ledrelaterade skador och smärtor. Oavsett ditt svar på fråga så är du dock välkommen att läsa vidare i denna artikel som kommer handla just om kiropraktisk behandling och vad detta innebär och hur det går till.
Om kiropraktik
Kiropraktik utövas av en kiropraktor och innebär en skonsam, säker och effektiv behandlingsform för olika smärtor. Många smärtor som härrör från muskelbesvär kan behandlas av en kiropraktor. Exempel på smärtor är nacksmärta, axelsmärta, ryggsmärta, knäsmärta eller spänningshuvudvärk.
Det första besöket – samtal och undersökning
Vid det första besöket hos en kiropraktor så kommer kiropraktorn patienten berätta om tillståndet och kiropraktorn kommer ställa frågor om besvären och även gå igenom eventuella tidigare journaler eller sjukdomshistorik.
Efter detta så kiropraktorn genomföra en undersökning. Rent praktiskt så innebär detta att kiropraktorn kommer be patienten göra olika rörelser. När patienten gör rörelserna så inspekterar kiropraktorn hållningen och palperar igenom leder och muskler. Kiropraktorn kan även komma att göra olika kliniska-, neurologiska-, och ortopediska funktionstester om det är ändamålsenligt. När samtalet och undersökningen är klar så kan kiropraktorn ställa en diagnos. Diagnosen ligger sedan som grund till behandlingen som ska tillämpas framgent. Detta kan även innebära att man blir hänvisad till någon annan lämplig specialist om behandlingen anses ligga utanför kiropraktikens område.
Behandling
Kiropraktor-behandlingen är en manuell behandling. Detta innebär att olika tekniker tillämpas med hjälp händerna. De flesta förknippar nog kiropraktiken med ledmanipulation. Denna teknik fungerar väl om en patient har lider av nedsatt rörelse i ett område och rent praktiskt så innebär det att kiropraktorn för ut leden i sin rörelse och därefter gör ett snabbt tryck. Detta medför ibland ett knackljud som kan låta lite läskigt. Men ljudet är helt ofarligt och beror på tryck-förändring i leden. Men kiropraktorn kan även använda sig av andra tekniker i behandlingen såsom stretch, mjukdelsbehandling, nervmobilisering och ledmobilisering. Vilken teknik som ska användas är helt beroende vilken åkomma som ska avhjälpas och andra individuell faktorer.
Hitta en kiropraktor
Nu vet du lite mer om vad en kiropraktor gör och hur en behandling kan gå till. Men hur hittar man en kiropraktor. Man kan naturligtvis fråga sin bekantskapskrets om de känner till någon bra kiropraktor i närheten. I annat fall så kan man söka upp en på egen hand. Det är förmodligen lönlöst att slå i en telefonkatalog eftersom dessa i princip inte existerar längre. Istället så är det mer effektivt att söka via nätet. Till sin hjälp har man sökmotorer såsom Google och Yahoo. Bor man exempelvis i Göteborg så kan man slå in kiropraktor göteborg i sökrutan och så kommer man få upp en mängd förslag på kiropraktorer just i Göteborg. Ett tips är att sedan välja ut tre stycken av dessa och kolla vad de tar för timpriser, att de ha erforderliga utbildningar osv. Man kan även kolla recensioner på exempelvis Trustpilot eller Reco för att se tidigare patienters omdöme om de olika kiropraktorerna. Det alternativ som verkar som det bästa av de man undersökt bokar man sedan in ett besök hos. Förhoppningsvis hamnar man då hos en kunnig och prisvärd kiropraktor som kan råda bot på de krämpor man har.
Glöm för all del inte själv att ge omdömen på omdömessajter såsom Trustpilot och Reco, det kan framtida patienter ha nytta när de söker kiropraktor. Förhoppningsvis kan du som läsare nu lite mer om kiropraktorns roll, behandling och hur du kan hitta en bra kiropraktor på din ort.