fotbollsmatch

Största åskådarantalet på fotbollsmatcher

Att fotboll lockar till publik är inget nytt. Vissa matcher lockar mer än andra och förr var det ännu mer som gick och kollade på vissa matcher. Idag är det höga säkerhetskrav på arenorna vilket innebär att det inte går att fylla arenorna med lika många åskådare som förr. Tidigare kunde vi få se vissa arenor ta in långt över 100 000 åskådare och idag är detta antal nästintill halverat på vissa platser. Vi går igenom några av de mest berömda matcherna genom åren som har haft mest publik i fotbollens historia.

Maracana Stadium har rekordet – 199,854 åskådare

Detta är det högsta officiella antalet åskådare på en fotbollsmatch någonsin. Hade det kommit 146 åskådare till hade vi fått se 200 000 åskådare på finalen av VM 1950. Brasilien var klara favoriter inför finalen mot Uruguay enligt bettingbolag och favoritskapet var så stort att de redan hade tryckt 22 guldmedaljer med inristade namn samtidigt som det också producerats en låt som hyllade Brasiliens VM-guld. Men eftersom de förlorade har låten aldrig sjungits och medaljerna är försvunna. Men världsrekordet över fotbollshistoriens största åskådarantal är något som är kvar.

Hampden Park x 2

1937 mötte Celtic arbetarlaget Aberdeen i den skotska huvudstaden Glasgow och 147 365 sägs ha sett matchen. Detta en vecka efter att Skottland och England mött varandra i en match som lockat 149 547 åskådare. Därmed har Hampden Park rekordet för såväl landskamp på Europeisk mark samt i en nationell cupfinal. Idag är skotsk fotboll inte särskilt populär mer än att eventuellt spela odds och det återstår att se om Skottland kan nå ytterligare mästerskap.

Estadio da Luz – 135 000 åskådare

Den gamla Estadio da Luz var den arena i Portugal som kunde ta emot mest publik. Året 1987 lyckades arenan locka 135 000 åskådare när Benfica och Porto drabbade samman i “O Classico”. Benfica lyckades vinna matchen i Lissabon med 3-1 vilket blev värdefullt då laget vann ligatiteln med just tre poäng före Porto. Idag finns inte arenan mer utan den revs och en ny byggdes inför EM 2004 som arrangerades i nationen. Även om den nya arenan är mäktig tar den inte ens in hälften av den gamla då dagens åskådarantal enbart är 65 000 som max.

Michigan stadium – 109 319 åskådare

Att en match i en träningsturnering skulle locka nästan 110 000 åskådare är hade nog inte ens de mest inbitna fansen av betting på nätet kunnat föreställa sig. Men det är exakt vad som hände på University of Michigans arena där det blev fullsatt på matchen mellan Manchester United och Real Madrid. Det var United som vann med 3-1 och detta är rekordet för en fotbollsmatch i USA än idag. Det tidigare rekordet var på Rose Bowl i Los Angeles år 1984 i OS-finalen. Då lyckades Frankrike vinna mot Brasilien med 2-0. Trea på listan är bronsmatchen som lockade 100 374 åskådare 24 timmar innan. Därmed slogs rekordet två gånger inom 24 timmar.

Estadio Santiago Bernabeu – 129 690 åskådare Real Madrid har säkrat sin 14:e titel i Champions League och tvåa på listan är AC Milan med sina sju titlar i turneringen. Det var just dessa lag som möttes i Madrid i returmötet av semifinalen i Europacupen år 1956. Efter att ha hamnat i underläge med 1-2 efter första mötet i Milano var 130 000 på plats när Real Madrid kunde vinna med 4-2 och därmed säkra en plats i finalen. Därefter väntade franska klubben Reims i finalen där det blev seger med 4-3 vilket säkrade lagets femte raka titel i turneringen. Idag tar Bernabeu 81 004 åskådare och även om arenan nyligen byggts om och moderniserats är det långt ifrån de gamla glansdagarnas publikantal.