daytrading

Vad är daytrading?

Om du månadssparar i exempelvis ett automatiskt fondsparande så är du långt ifrån ensam. Svenska folket har på senare år blivit väldigt duktiga på att spara och det är inte ovanligt att aktier och finans diskuteras vid matbord eller runt kaffeautomater på jobbet. Men det som de allra flesta svenskar sysslar med är en form av investerande och sparande så finns det också en annan typ av handel som människor använder sig av: trading.

Det finns många olika varianter av trading, men det som man läser mest om är så kallad daytrading. I runda slängar så betyder detta att man gör kortsiktiga affärer för att sedan sälja vidare för en liten vinst inom en kort period. Där en investerare kan strunta i att kolla priserna under en längre period och ofta inte rör sina innehav om det inte är absolut nödvändigt. Och där någon som investerar för att ta ut pengarna om 20 år igen kanske inte bryr sig nämnvärt om att undersöka hur oljepriset fluktuerar via hemsidor såsom https://oljepris.eu/ så kan detta vara oerhört viktigt för en trader. I den här texten kommer vi att ge en snabb genomgång kring vad trading är för någonting och vilka olika saker som är vanligt att handla. 

Kortsiktighet

Precis som att det finns en lång rad olika investeringsstilar så finns det också ett antal tradingstilar, men en sak som förbinder alla dessa är att man har ett kortsiktigt mål att tjäna pengar. En trader kanske gör en affär på bara några minuter eller några dagar istället för att följa ett bolag under flera år. Målet är alltså att tjäna några få procent på varje affär för att över tid tjäna pengar på att köpa och sälja.

Möjlighet att tjäna pengar på nedgång och uppgång

En annan sak som gör att daytrading skiljer sig från investering är att man kan välja att korta bolag, råvaror eller andra finansiella instrument. Detta betyder att man tjänar pengar när priset sjunker, någonting som de allra flesta investerare inte bryr sig om då börsen historiskt sett alltid har stått högre efter en period av nedgång.  

Olika saker som handlas

Det finns en lång rad olika saker som går att handla, men det allra vanligaste är att handla antingen aktier, index eller råvaror. På senare år så har det blivit mycket lättare för privatpersoner att börja med trading av alla olika slag.

Daytrading är oerhört svårt

Om du är intresserad av att börja med detta så är det allra första du bör göra att läsa på ordentligt innan du börjar satsa några riktiga pengar. Det finns ett ordspråk som lyder att 90% av alla traders förlorar 90% av sitt kapital under sina första 90 handelsdagar. På grund av detta så är det viktigt att inte ta förhastade beslut och lugnt och sansat bygga upp sin kunskap under en längre tid. Även om det finns gott om personer som är lönsamma inom trading så är det någonting som tar en enorm summa tid och dedikation för att lyckas med över ett längre tidsspann.