ESport, det vill säga elektroniska sporter, är välkänt för en del av världens befolkning och okänt för andra delen. Om du tillhör den andra och gärna vill bekanta dig med de organiserade elektroniska tävlingarna som tycks bli allt mer populära kan du läsa vidare. Vi går igenom grunderna i eSport nedan. Läser du i samma takt som de flesta kommer du att förstå det viktigaste med fenomenet inom 5 minuter.
Precis som med alla andra sporter handlar även eSport om konkurrens och tävlingar. Skillnaden mellan konventionella sporter och eSport är att tävlingarna äger rum på en skärm, inte på en faktisk spelplan. Det är en direkt tävling mellan mänskliga spelare, bara det att tävlingarna föregår digitalt.
Konkurrenskraftiga spel med priser
Det finns en rad olika spel som klassas som spel inom eSport. Här hittar vi populära titlar som sträcker sig från det välkända fotbollsspelet FIFA till förstapersonsskjutspelet Counter Strike: Global Offensive (CS:GO). eSport innehåller dock inte vilka spel som helst. Du kan exempelvis inte klassas som eSportsspelare om du lirar Animal Crossing: New Horizons.
Men vad är det då egentligen som bestämmer vad som får klassas som en gren inom eSport då?
Den exakta definitionen av en gren inom eSport är ett omtvistat ämne. Vi vågar dock säga att spel som spelas konkurrenskraftigt och där det finns priser att tillgå för vinnarna kan klassas som en eSport. Spel som kräver strategiskt tänkande, övning och färdigheter för att bemästra. Du kan läsa mer om vad som definierar eSport på esportportal.se.
Stora turneringar och matcher världen över
Att eSport får klassas som en sport, åtminstone enligt många, beror till viss del på det faktum att det årligen anordnas stora turneringar och matcher – världen över! Hade spelen endast spelats hemma i någons källare hade eSport förmodligen aldrig blivit så stort som det är idag. En av de faktorer som gör eSport så stort som det är, är trots allt det faktum att det lockar till sig en oerhört stor publikskara.
Årligen arrangeras det stora eSportsevenemang som The International, League of Legends World Championship, FIFA eWorld Cup och så vidare. Här samlas det ett stort antal gamers som tävlar om vinnarpokalen i olika populära speltitlar. Förutom de gamers som deltar i de faktiska spelen samlas det fans som står och hejar på sina favoritspelare och lag när de tävlar om guldet. Det vill säga att en eSportskamp påminner mycket om en helt traditionell fotbollskamp.
Miljontals sitter fastklistrade framför streamingtjänster
Det är inte bara arenorna som lockar till sig miljontals gamers och fans runt om i världen. Den största bidragande faktorn till eSports popularitet beror trots allt på streamingen av de elektroniska sporterna. Många av de mest visade Youtube-videorna till exempel är relaterade till just eSport. I takt med att underhållning i form av eSport blir allt större flockas inte bara fans till Youtube, men även till välkända streamingplattformar som Twitch. eSport är således en sport som är tillgänglig för alla och som fler och fler tycks förstå charmen med. Även om många fortfarande vägra erkänna eSport som en riktig sport tyder det på att det kommer bli det i framtiden.