barnbälte

Barnsäkra bilar

Våra barn är det viktigaste vi har och självklart är säkerheten i bilen därför viktig från den första resan hem från BB tills ätteläggen kanske tar eget körkort. Säkerheten är viktig då också, förstås, men som förälder har du kanske inte riktigt bestämmanderätten längre, däremot kan du genom ett konsekvent säkerhetstänk under hela uppväxten skicka med ett viktigt och bra budskap in i framtiden.

Babyskydd

Det mycket lilla barnet sitter säkrast och bäst i ett så kallat babyskydd. Det fungerar det första halvåret och kanske lite längre än så beroende på barnets storlek. Ett babyskydd kan placeras bakåtvänt på valfri plats i bilen.

Bilbarnstol

När barnet vuxit ur babyskyddet är det dags för en riktigt bra och bekväm bilbarnstol. Även de ska monteras bakåtvänt av säkerhetsskäl. Den här typen av bilbarnstolar har eget säkerhetsbälte som håller barnet säkert på plats. Är du ensam med barnet i bilen är det kanske tryggast att ha det i framsätet, andra gånger kan det passa bättre i baksätet, kanske hos lite större syskon. Det måste vara enkelt att flytta bilbarnstolen från gång till gång eftersom behoven växlar.

Bältesstol eller bälteskudde

När barnet blir ännu större och växer ur sin bilbarnstol är det dags för en större bältesstol eller bälteskudde och det ska användas tills barnet är minst tio år. Med denna säkerhetslösning åker barnet framåtvänt och använder bilens eget säkerhetsbälte. Eftersom barnets kropp är mindre än en vuxen behövs kudde eller bältesstol för att få upp barnet i lagom höjd för trepunktsbältet.

Glöm inte krockkudden

Låt alltid en auktoriserad verkstad koppla ur krockkudden på passagerarplatsen om du tänker låta ditt barn sitta där. En bakåtvänd bilbarnstol och en krockkudde som skjuts ut vid eventuell kollision kan bokstavligen bli livsfarligt för barnet. Det är en enorm kraft i krockkudden och även för lite större barn som åker framlänges kan det därför vara farligt. Sidokrockkuddar kan däremot sitta kvar. Först när barnet är större än 140 cm långt kan det sitta på passagerarplats med samma förutsättningar som en vuxen utan att krockkudden utgör någon särskild risk.

Viktigt att tänka på

När du ska skaffa babyskydd, bilbarnstol eller bilbältesstol åt ditt barn finns det en del att fundera över och kolla i förväg. Något av det viktigaste är kanske själva monteringen. Har du behov av att flytta skyddet mellan olika bilar eller mellan olika platser i bilen är det förstås väldigt viktigt att kolla hur det går till. Det får inte vara för krångligt, de spärranordningar som finns måste vara enkla och säkra att använda.

Inte ens den mest säkra och välutrustade stol är bra om inte barnet sitter bekvämt i det. Griniga barn under en bilresa vill ju ingen ha. Barnet måste trivas i sin stol och kunna sitta där både korta och lite längre resor utan problem. Det här gäller även fastspänningsanordningen, vanligen fempunktsbälte som ska dras åt ordentligt utan att det blir obekvämt för barnet. Kontrollera också bältets spännen så inte barnet själv kan pilla upp det i ett obevakat ögonblick.

Bilbarnstolar har en lång livslängd. De beräknas hålla i upp till tio år men bör inte vara äldre än fem år när de först börjar användas av ett barn. Det är alltid skönt att slippa byta till en ny när barnet har vant sig vid ”sin” stol och är tryggt med den.

Säker körning

Det är förstås också viktigt med säker körning, kanske det allra viktigaste. Ta extra tid på dig när du kör med barn i bilen. Var beredd på att du kan behöva stanna någonstans för att rätta till något, bjuda på någon liten aktivitet eller ett kex. Att försöka framföra bilen med ett gallskrikande barn i bilen kan göra vilken bilförare som helst till en trafikfara. Ta det lugnt och stanna så fort du kan. Chansa inte. Och ta aldrig upp den där bitleksaken från bilgolvet medan du kör, ha hellre en extra inom räckhåll och erbjud den i stället.