glödlampor

Hur du byter elavtal

Det kan finnas flera anledningar till varför du vill byta elavtal. Du kan ha för dyra elräkningar, oavsett nätavgifterna som du inte kan göra något åt, men du kan också vara tvungen till att göra det för att du flyttar. Att byta elavtal och komma åt det billigaste elpriset kan vara lättare sagt än gjort med tanke på att det finns så många sätt som du kan välja ett elavtal på men min rekommendation måste ändå bli att du ska jämföra elavtal. Själva bytet i sig är väldigt enkelt att jämföra och jag kommer nu förklara det i några steg:

  1. Ta fram ditt anläggnings-id. Om du byter elavtal där du bor just nu är det super enkelt att hitta dessa siffror då du kan kika på elmätaren i hemmet alternativt bara logga in i Kivra eller kolla senaste pappersfakturan från ditt elbolag. Vissa elbolag erbjuder också en fullmakt där de kollar upp ditt anläggnings-id men det har jag märkt kan bli krångligt då nuvarande elbolag kan skicka en mot-faktura för att behålla dig som kund och det är lätt att bli konfunderad. Bäst att fylla i sitt anläggnings-id själv alltså och slippa allt krångel.
  2. Sen är det bara att jämföra bland olika elbolag för att hitta något som passar. För mig personligen kan det vara en kombination av elpriset och att jag känner igen själva namnet på elbolaget. Det känns som en trygghet då de har ett varumärke att förlora om de inte levererar det de säger kunna. El är ju en produkt som man vill ska vara trygg och alltid finnas i hemmet. Något som vi nästan kan ta för givet i dagens samhälle.

Positiva delar med att byta elbolag

Fördelarna med att byta elbolag vid flytt är att man inte hamnar på ett anvisat elavtal som jag gjorde en gång i livet. Det gör jag aldrig om, med tanke på att det kostade mig flera hundringar extra varje månad tills jag fattade vad som hänt. Det är verkligen lätt hänt då man har så mycket att tänka på vid flytt och stora utgifter så då kanske elen inte är av högsta prioritet. Det bästa man kan göra för att pressa ned sitt elpris är av att jämföra elavtal då de stora kända elbolagen gärna vill ha in dig som kund och kan tänka sig att gå med förlust första året med förhoppningen om att ha kvar dig som kund. Det de elbolagen gör är att erbjuda kampanjpriser via jämförelsetjänsten så att de ska ligga i toppen när du jämför på elpriser. Om du byter elavtal årligen kan du se till att ha lägst elpris och tjäna in stora pengar till hushållskassan över tid.

Negativa aspekter med att byta elbolag Det skulle kunna vara att själva processen tar lite tid och att det finns roligare saker att göra. Men för att få pengar över till sådant du vill göra på fritiden måste du ta hand om din privatekonomi. Men har man hittat ett elbolag allt funkar på och inte förbrukar så mycket el kanske det inte finns så mycket anledning till att byta.