grafer på papper

Aktiviteter som inte kostar så mycket

Att ha roligt vill de allra flesta. Men om du lever i en situation där du har en begränsad ekonomi kan det vara svårt att hitta på saker att göra som inte kostar så mycket, men som ändå är roliga. Det finns många saker du kan göra om du vill ha roligt utan att bli ruinerad. Vi tänker tipsa dig om ett par saker att göra som kostar väldigt lite eller som faktiskt är helt gratis. Det finns många i Sverige som inte har så många kronor över när alla räkningar är betalda. Den här texten är både till för dig som tillhör dem, men också dig som vill hitta på roliga aktiviteter samtidigt som du kan spara pengar och bygga upp ett kapital.

Fattigdom i Sverige

SCB samlar in och sammanställer information om andelen personer i landet som räknas som fattiga. Om du är intresserad av hur läget ligger till och hur många som är fattiga i Sverige kan du läsa mer hos SCB. Men, att göra aktiviteter som inte kostar så mycket är naturligtvis inte endast aktuellt för de som har mindre ekonomisk rörlighet. Att välja aktiviteter som är billiga eller gratis är utmärkt för dig som vill bygga upp ett kapital för framtiden. Att ha en buffert är ju viktigt, och om du vill veta mer om ifall du ska investera eller spara har vi också skrivit en text om det.

Tips på billiga aktiviteter

Billiga aktiviteter finns på alla platser i hela Sverige. Om du använder din fantasi och utgår från vad du själv tycker är roligt kommer du ha lätt för att hitta på roliga saker som är gratis eller inte kostar så mycket. Här kommer du få tips på ett par aktiviteter som vi vet att många uppskattar. Du kan också använda dig av våra tips och sedan utveckla dem vidare för att passa just dig och dina kompisar eller din familj.

Aktiviteter för flera

Om ni är flera som letar efter något roligt att göra och som passar för både olika personligheter och åldrar har vi flertalet tips. Det allra mest givna är faktiskt sällskapsspel eller andra former av spel. Ni kan använda spel som ni har hemma eller hitta på helt egna. Kanske gillar ni utmaningar och turneringar? Låt alla komma på en turnering eller tävling som ni sedan utför antingen enskilt eller i lag.

En annan form av spel som är väldigt omtyckt är att spela kort. En kortlek kostar nästan ingenting och möjligheterna vad gäller spel är oänliga. Om du inte är en van kortspelare sedan tidigare kan du antingen läsa på nätet om hur exempelvis poker går till eller också kika in på ett online casino där det ofta finns möjlighet att följa med spel utan någon som helst kostnad för att lära sig grunderna. Tänk på att det går att spela spel även över internet med vänner som sitter på andra platser. Det enda du egentligen behöver göra för att hitta en bra aktivitet är att googla dig fram till en plats där just sådana spel ni tycker om erbjuds.

Evenemang och utflykter

När man tänker på att besöka evenemang är en tanke som ofta dyker upp i huvudet snabbt att det kommer kosta att få en biljett. Så är faktiskt inte alltid fallet. Det ordnas många gratisevenemang på olika orter i Sverige. Det kan handla om allt från kostnadsfria konserter till andra aktiviteter eller prova på-kurser på ett studieinstitut. Här har du stor nytta av att använda Google. Många orter har nämligen specifika sidor där alla gratisevenemang sammanställs. Sök kort och gott på din ort och gratis evenemang för att hitta något som passar dina preferenser.

Du kan med fördel även utforska utflyktsmål i ditt område. Det finns mängder av skogspromenader, parker och andra utflyktsmål som kan vara trevliga att besöka.

Hobbyn och intressen

Har du en hobby eller ett intresse? Att avsätta tid till den kommer du alltid tycka är roligt. Kontrollera om det finns möjlighet att starta upp en studiecirkel i din stad där du kan få syssla med din hobby. Många organisationer som ordnar studiecirklar erbjuder nämligen hjälp med kostnader för de som deltar. Om din hobby innefattar att du producerar något som andra kan ha nytta av, exempelvis om du gillar hantverk eller idrott, kan du också dra nytta av det och faktiskt tjäna pengar på den. Kanske kan du erbjuda saker du själv tillverkat till ett bra pris eller hjälpa ungdomar att komma igång och bli bättre på just den sport du sysslar med själv. Kort och gott – dra nytta av dina egna intressen och undersök om du kan göra om dem från att kosta pengar till att istället vara något som gör att du tjänar pengar. Du kan också leta efter andra som har samma intresse som dig och göra någonting tillsammans. På det sättet förenar du nytta med socialt umgänge.