glad man på wall street

Så hittar du det bästa lånet för dig

Vare sig du behöver pengar till att finansiera en renovering eller täcka en oförutsedd utgift finns det långivare som kan hjälpa dig. Men hur hittar man egentligen det bästa och billigaste lånet för än själv? I den här texten tänkte vi gå igenom just det. Här kommer 3 tips på hur du hittar rätt lån för dig.

Jämför långivarnas låneerbjudanden och spara pengar

Oavsett om du ska teckna ett litet snabblån eller ett större privatlån vill du inte behöva betala mer än nödvändigt. Se därför till att alltid jämföra långivarnas erbjudanden med varandra. På så vis kan du se vilket lån som har den lägsta räntan och billigast övriga avgifter. I din jämförelse bör du titta på långivarnas effektiva räntor som inkluderar alla kostnader som tillkommer till lånet.

Tips!Lånakuten.com kan du jämföra lån från Sveriges ledande långivare och hitta det billigaste lånet för dig.

Låna utan UC och bibehåll god kreditvärdighet

I samband med att du lånar pengar är långivaren enligt lag skyldig att genomföra en kreditupplysning på dig för att fastställa din kreditvärdighet, det vill säga din betalningsförmåga. Långivarna själva bestämmer dock vilket företag som ska göra denna upplysning. Landets vanligaste aktör är UC och används av framför allt storbankerna och långivare inom större privatlån. När det kommer till snabblån är däremot lån utan UC mer vanligt förekommande.

Ska du bara låna en mindre summa pengar kan just ett snabblån utan UC vara att föredra. Många gånger är det nämligen lättare att beviljas ett sådant lån än ett motsvarande med UC.

När du tecknar ett lån där UC gör kreditprövningen lagras information om dina skulder och gamla kreditprövningar i deras register i 12 månader. Den information används sedan i framtiden för att fastställa din betalningsförmåga. Väljer du i stället att låna utan UC kommer inte den informationen synas i din kreditupplysning vilket är varför det många gånger är lättare att beviljas lån utan UC än motsvarande med UC. Samtidigt kommer du kunna bibehålla god kreditvärdighet hos UC och därmed ha lättare att beviljas lån i framtiden.

Du kan förtidslösa ditt lån och spara pengar

Ditt lån blir dyrare för varje dag som går. Se därför till att prioritera dina avbetalningar och försök att lösa skulden så fort som möjligt. Ju tidigare du blir skuldfri, desto billigare blir ditt lån. Många gånger kan du lösa lånet i förtid utan att det kostar något extra. Se bara till att kontakta långivaren innan du gör detta så du får rätt slutlösensumma att betala.